Bugetul alocat FNGCIMM a fost, în acest an, de 6,2 miliarde lei, bani care s-au epuizat în două luni. Fondul are nevoie de cel puțin alte cinci miliarde lei pentru acordarea de garanții, după ce instituțiile bancare au acceptat finanțarea a 10.000 de companii cu fonduri de aproximativ 9 miliarde lei.
Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a detaliat la Gândul Financiar aceste cifre. În anul 2023, FNGCIMM a avut cel mai mic buget din ultimii trei ani.
“Fondul național de garantare a avut cel mai mic plafon de garantare, adică 6,2 miliarde, plafon care a fost epuizat în două luni de zile. Prin sprijinul acestui plafon au fost finanțate 7.300 de companii, și – așa cum am spus – garanția fondului lui a fost de 6,2 miliarde, iar instituțiile financiare au finanțat cu 7 miliarde economia statului.
Așteptăm rectificarea din luna septembrie, astfel încât deja noi am informat comisia că solicităm 20% mai mult de plafon de garantare și am primit răspuns favorabil”, a afirmat Dumitru Nancu la Gândul Financiar.
”Practic, la rectificarea din luna septembrie sperăm că vom primi plafon de garantare de cel puțin 5 miliarde de lei, pentru că, așa cum am mai spus, din luna mai până în prezent, în cadrul instituțiilor financiar-bancare, partenerii noștri deja sunt aprobate finanțări care nu au garanția, nu au plafon de garantare de aproximativ 9 miliarde, ceea ce înseamnă cam 10.000 de de companii”
Dumitru Nancu
Conform lui Nancu, cele mai multe garanții au fost acordate prin Programul IMM Invest.
“Cele mai multe garanții au fost acordate pe IMM invest plus. Din cele 7.200 avem 5.405 pe IMM invest plus, pe agro avem 200 de garanții, pe IMM Prod am avut 827 e garanții, iar pe Garant construct 870 de garanții. Repet, acesta a fost plafonul care a fost deja epuizat, adică noi am cheltuit cam 60% anul acesta ni s-a acordat 60% din execuția bugetară de anul trecut”, a explicat directorul general al FNGCIMM
“Este clar că în acest moment acest instrument financiar este așteptat de mediul de afaceri și sperăm ca în luna septembrie să putem să putem aloca din nou plafon. Dar, repet, Fondul Național de Garantare nu are numai IMM Invest sau Prima casă”, a explicat Dumitru Nancu.
Potrivit acestuia, datele arată că FNGCIMM este o instituți care administrează eficient fondurile alocate.
“Vă dau un exemplu. Avem un număr de 15.740 de garanții, din care doar 7.000 sunt pe IMM pe invest, deci practic jumătate. Valoarea finanțărilor se ridică la 11 miliarde, iar fondul a garantat cu 9,5 miliarde.
De asemenea, din punct de vedere al indicatorului cheie de performanță al oricărei instituții financiare, al oricărei societăți comerciale, anul trecut am avut cel mai mare profit al unei instituții financiare din România. Este vorba despre profitul net de 180 de milioane de lei, iar anul acesta, la jumătatea anului, avem deja 110 milioane de lei profit, repet, profit care vine din activitatea de garantare în surse și cont propriu”, a conchis Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, la Gândul Financiar.
Interviul integral AICI:
Citește și:
EXCLUSIV VIDEO | Noi facilități prin programul de garantare IMM Invest Plus